woensdag 16 april 2008

Naar school in Innvik


Ondertussen is het alweer woensdag en wonen we hier “alweer” anderhalve week. Er is al veel veranderd sinds ons laatste berichtje.
Veel dingen kunnen we nog niet regelen (zoals internet) omdat we onze verblijfsvergunning nog niet hebben, maar de kids gaan al wel naar school!

Luna is al 2 dagen naar school geweest en het gaat erg goed! Ze zit in de 2e klas en die hebben les samen met de 1e klas. Haar juf heet Ragnhild (ja… spreek dat maar eens uit) en samen met nog 2 assistenten geven zij les aan deze groep van 20 kinderen. Er zitten ook 2 somalische kinderen en 1 jongetje uit letland in haar klas. Verbazend hoe goed deze kinderen al noors kunnen! Het buurmeisje, waar Luna afgelopen weekend al mee heeft gespeeld, zit ook bij haar in de klas. Leuk meisje en ondanks het taalprobleem hebben ze toch leuk gespeeld. Alle meiden uit de klas willen naast Luna zitten, met haar spelen en naast haar lopen… allemaal erg lief dus en ze wordt goed opgenomen in de klas. Ook waren er afgelopen zondag al 2 meisjes uit Utvik aan de deur die in de 3e klas zitten, die hebben hier ook een hele tijd gespeeld.
Maandag ben ik meegeweest naar school en Johan gisteren, het is voor de juf ook fijn omdat ze geen nederlands kan en Luna geen engels of noors dus dan kunnen wij vertalen wat Luna moet doen. Ze hebben een vast weekrooster op school, op maandagmiddag gaan ze altijd naar buiten. Grote rugzakken mee en het bos in. De kinderen van de 7e klas waren ook mee en die gingen warme chocolademelk maken en de klas van Luna moest een paar opdrachtjes doen (zoek 5 verschillende stenen, 3 takjes en 1 insect) en daarna lekker spelen en vies worden in het bos. Luna vond het echt erg leuk (en dan het idee dat ze dat iedere week gaan doen!).
Aanstaand weekend heeft Luna haar eerste verjaardagsfeestje, het is gewoonte om de hele klas (of in ieder geval de meisjes dan in dit geval) uit te nodigen. Dus dat wordt zoeken naar het huis van Magdalena in Innvik en de “grylhytte” waar het feestje wordt gehouden.

Lieke is maandag met Johan 2 uurtjes naar de barnehage geweest, dat vond ze leuk en dus mag ze vandaag weer. Dat zal ook vast wel goed gaan.
Ze is er volgens ons wel aan toe want ze kan in huis nog niet altijd haar draai vinden. Ze heeft het iedere dag over zwemmen met Jort of spelen met Huub. Ze is erg druk in huis en wil echt de hele dag haar zin hebben, dus spelen met andere kinderen zal hopelijk goed voor haar zijn.

Afgelopen weekend hebben we ook kennis gemaakt met meerdere buren en mensen uit het dorp. De mensen zijn allemaal afwachtend maar erg enthousiast en gastvrij en heten ons van harte welkom. Ondertussen drinken we onze koffie slap en zwart… volgens noorse gewoonte..
Zaterdagmiddag is in het café altijd het trefpunt voor mensen met (kleine) kinderen dus daar zijn we ook maar even gaan kijken. Zondag zijn we nog even de Utvikfjellet opgereden, daar ligt nog een heel pak sneeuw. De zon scheen heerlijk en er werd nog volop geskied, grappig dat dat zo dicht bij huis kan en dat het verschil in weer zo groot is tussen het fjord en de berg!
Maandagochtend hadden we voor het eerst slecht weer, het sneeuwde toen we wakker werden. Later op de dag brak de zon weer door en dan is het ook gelijk weer lekker weer.

De brievenbus is ondertussen opgehangen en de postbode ingelicht, ze had al een hele envelop met post voor ons, bedankt voor alle kaartjes uit Nederland!

Helsing! Johan, Annelies, Luna en Lieke

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wauw, wat een mooi verhaal! Wat fijn dat Luna het zo naar d'r zin heeft, zal jullie vast heeeel erg goed doen....Elke maandagmiddag het bos in, zo, da's ff andere koek dan een kwartier op het schoolplein achter elkaar aan rennen. En die Lieke toch, ik zal het Huub morgen vertellen dat ze 'm een beetje mist ;-).

Heel veel groetjes uit Nederland!
Ine

Anoniem zei

wat fijn om zulke goede berichtente horen.Luna wat fijn dat je zo vaak buitenmag spelen,echt gaaf.lieke krijgt een tekening van Jort, diehebben wij vandaag gezien.allemaal een hele dikke kus van opa en oma.

Anoniem zei

Echt leuk om jullie leventje daar zo te volgen op jullie weblog!
Volgens mij hebben jullie nu al je draai gevonden! En ehh... Annelies dat wordt toch ski les! en Luna al vriendinnetjes en met Lieke komt het ook wel goed! Nou fijn dat het goed gaat met jullie en blijven schrijven want wij vinden het iedere keer weer leuk om op jullie weblog naar jullie avontuur te kijken!
Groetjes uit Westervoort!

Anoniem zei

Super om te lezen dat het zo goed met jullie gaat. Met Luna en Lieke gaat het helemaal goed komen. Ze leren de taal vast erg snel.
Tot die tijd moeten jullie maar even "tolken".
Blijf schrijven zodat we jullie kunnen blijven volgen.
Groetjes uit Hardenberg, ook weer van opa en oma.
Betsy

Anoniem zei

Hoi Annelies, Johan, Luna en Lieke,

Super om te lezen dat het bij jullie in Noorwegen ook allemaal zo goed gaat. Wat een geweldig huis en wat een mooie omgeving. Goed gedaan.
Fijn om te horen dat het met de kids zo goed gaat op school. Wij moeten dat nog even afwachten met Kymani en Djeynah. Die gaan over een paar weekjes naar school.
Luna groetjes van Kymani en Lieke groetjes van Djeynah. En natuurlijk alle goeds van ons, Martin, Martine, Nyamo en Sethunya uit Australie.